V posvátném čase očekávání Vánoc jsem byla s Dassi 23.12. na ultrazvuku, který jen potvrdil to, co Chňapinka a Artemis už dávno věděly a já jen tušila. DASSI VORMICELLI je březí, podle sonografického vyšetření nosí v děloze 4 vyvíjející se štěňátka. Teď je Dassi v 5. týdnu březosti, bříško se jí malinko vyplňuje, náladu má velice mazlivou, její maminka Chňapinka i starší sestra Artemis ji zvláštním způsobem respektují a její jindy spíše vlažnější vztah  k jídlu se proměnil ve vztah mnohem náruživější. Štěňátka, která očekáváme na přelomu ledna a února, budou v barvě divočáka, spíše tmavého, případně červená (v barvě padlého listí).

 
    
 

29.11.2013  byla DASSI VORMICELLI nakryta psem AERO MINOR CZECH ORIGINÁL. Přesto, že oba jedinci absolvovali tento akt poprvé, vedli si báječně. Dassi ocenila můj výběr partnera a ten náležitě využil její vstřícnosti. Věřím, že na konci ledna či na začátku února se Dassinka konečně dočká svých prvních štěňátek.

 
AERO MINOR Czech Originál                                                     DASSI Vormicelli

 

16.11.2013  se hlásím po téměř dvouměsíčním odmlčení a hned přicházím s několika událostmi. Ta nejžhavější: DASSI Vormicelli dnes konečně začala hárat a o sledu dalších kroků budu brzy informovat. Dnes u nás byla CIARA CASSI Vormicelli s dcerou ANNE vom Goitzsche Blick v doprovodu paní Iris Thies. Setkání bylo jako vždy velice milé, probraly jsme mnoho věcí z oblasti chovu jezevčíků a dokonce i podzimní počasí ukázalo svou vlídnou tvář, takže odpolední vycházku si fenky užily s kožíškem prohřátým sluníčkem.

 
vlevo Anne, vpravo Ciara Cassi

Příjemné zprávy přišly v průběhu října z Přerova o DAFFI Vormicelli. Začátkem měsíce se předvedla na MV v Českých Budějovicích, kde získala V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB a BOS. Ve dnech 25. až 27.10. se zúčastnila na Slovensku klubové výstavy jezevčíků s výsledkem V1, CAC a následující víkend pak dvoudenní MV v Bratislavě v sobotu s oceněním V1, CAC, CACIB a BOB a v neděli V1, CAC, CACIB a BOS. Fenečka splnila podmínky pro udělení titulu WUT šampion. Janičce i Michalovi Schubertovým srdečně gratuluji a děkuji.

25.09.2013  jsou DASSI VORMICELLI 3 roky. Dassinka je velmi elegantní fenečka, dělá mi radost prostě se na ni jen dívat a mnohokrát radost vygradovala při jejích úspěšných vystoupeních na výstavách a na zkouškách. Minulých 6 měsíců byla úžasnou vychovatelkou malé Estimable Demi Vormicelli. Vzhledem k tomu, že dovršila 3 let, je čas nejvyšší pro její mateřství. Otec budoucích štěňátek je už vybrán a teď nezbývá než čekat až nastane ten pravý čas.

 

17.09.2013 ....Estimable Demi na zahradě v novém domově. Věřím, že je šťastná.

15.09.2013  bylo Demi půl roku. Její životní výročí vyšlo na poslední letní neděli deštivého víkendu, který jsme si chtěli všichni s Demi naplno užít, protože to byl náš poslední víkend s ní. Po velmi složitém rozhodování a po zvláštním sledu událostí jsem musela nakonec přijmout alternativu, že dokud nebude v našem domě výtah, nemohu mít více než 3 psy. Tři týdny jsem se smiřovala s tím, že Demi musí v zájmu svém, celé smečky i v zájmu mém odejít. Argumenty rozumové se svářily s citovými. O víkendech a ve dnech dovolené se mi zdála situace dobře zvladatelná a tak jsem myšlenku na její odchod vždy zahnala, ale drtivý nedostatek času ve dnech všedních ji zase potlačil. Čas kvapil a rychle se přiblížil ten velmi složitý den a Demi v podvečer 16.09. nakonec odjela. Teď je doma s milou paničkou Mirkou, dělá společnost starší standardní drsnosrsté jezevčici Andělce, sdílejí spolu prostornou zahradu i paničky postel. Změnu zvládla bez problémů, vím, že i v novém domově zůstane tím sluníčkem, kterým byla celých 6 měsíců pro nás. Připojuji pár fotek z posledních společných dnů.

   
   
     
   

Září se rozeběhlo do posledních letních dnů a ohlížím se zpět na události, které přinesl ještě srpen. První srpnovou neděli proběhla v Jevíčku speciální výstava jezevčíků. Drsné trpaslíčky posuzovala rozhodčí paní ing. M. Přibáňová a DAFFI VORMICELLI od ní získala ve třídě vítězů V1, CAC, VSV (vítěz speciální výstavy) a BOB, tentýž den splnila podmínky k přiznání titulu Český grandšampión. Děkuji Janě a Michalovi Schubertovým za vše, co pro ni dělají, a samozřejmě gratuluji!

ESTIMABLE DEMI VORMICELLI se s tím, jak dorostla do téměř dospělé velikosti pěkně rozběhala po horských loukách i lesích, odvážně běhá tak daleko až zmizí na pár minut z dohledu a po minutách mých obav se vesele vrací na místa, odkud startovala. Dospělí jedinci mé smečky jsou unaveni výchovou, jen Dassi s malou Demi stále drží krok a snáší všechny její rošťárny.

 
 
 

....běhání s babičkou Chňapinkou

 

Poslední srpnový víkend jsme měli milou návštěvu z Přerova, sešly se "déčkové" bagety a takto je zvěčnila Jana Schubertová (vlevo je Daffi a vpravo Dassi).

 

Po téměř 1 měsíci...

 
 
  

Uběhlo několik týdnů a Estimable Demi Vormicelli prožívá 5.měsíc. Hned na začátku 5. měsíce začalo přezubování, právě ztratila 2 dolní řezáky a ostatní už příliš pevně také nedrží. Dělá velké pokroky, všechno ji zajímá, na ptáky nazloběně štěká, urputně hrabe s dospělými fenami pod starým pařezem na zahradě, na gauč už dávno vyskočí a do postele také. Je to správný jezevčík.

 

20.07.2013  jsme měli milou návštěvu. Cestou z mezinárodní výstavy psů v Mladé Boleslavi se u nás zastavila paní Thies se svou sestrou a s Ciarou Cassi Vormicelli, aby osobně poreferovala o jejím výsledku (V1, CAC, CAC ČMKU, CACIB). Přijela také Anne vom Goitzsche Blick, dcera Cassi, vnučka Artemis a pravnučka Chňapinky.

Na začátku 15. týdne předvedla zcela náhodně Estimable Demi Vormicelli, že po skoku do potoka zdatně plave, a tak definitivně opustila ohrádku, kterou měla na zahradě vybudovanou hlavně za účelem ochrany před pádem do nyní asi 20 - 30 cm hluboké svižně tekoucí vody. Otevřel se jí veliký svět!

15. a 16.06.2013  jsme byli na dvoudenní výstavě v Erfurtu. V sobotu se konala národní výstava, všech 66 jezevčíků pečlivě posuzovala švýcarská rozhodčí paní Nicole Kubli. DASSI VORMICELLI získala V1, VDH-CAC, DTK-CAC a BOB. V neděli byla výstava mezinárodní a všech 67 jezevčíků posuzoval pan Victor Lobakin z Azerbajdžánu a Dassi vyběhala V1, VDH-CAC, DTK-CAC, CACIB, Landessiegerin Thüringen 2013 a BOB. Dassinka celkovým ziskem 7 čekatelství VDH-CAC a 6 DTK-CAC splnila podmínky na šampiona Německa VDH i DTK. V neděli dokončila získáním CACIBu oba mezinárodní šampionáty (C.I.B. i C.I.E.).

 

Ve 13. týdnu má za sebou Demi další vakcinaci včetně vztekliny, dostala čip (čipování proběhlo mnohem klidněji než tetování), z oušek jsem jí sundala štěněcí závojíčky, víc mi zatím nedovolila, a pomalu začíná mít ten správný důležitý výraz jezevčíka.

 

01.06.2013  Demi vstoupila do 12. týdne života. Poznala několik hezkých jarních dnů, na konci května také jeden den zimní a mnoho dnů děštivých. Čeká ji další vakcinace a čipování a jestli ještě někdy přestane tak vytrvale a intenzivně pršet, přijde konečně na řadu i nácvik venčení. Zatím Demi chodí na savé podložky, které nejsou vždy na tom místě, kde se potřeba páchá.

   
   

18.05.2013  je CHŇAPINCE VALENTINCE 10 roků. Děkuji Katce Benediktové, že mi ji téměř před 10 lety svěřila do péče a věřím, že jsme ji nezklamaly. Budu se i v dalších letech snažit, aby Chňapinka, doma zvaná Gaia, prožívala spokojený život, aby se nenudila, aby její odpočinek byl vždy protkán sny o loukách a lesích, které má tak ráda.

   

Stejný den dělala Chňapinky dcera Jch.ČR a Ch.ČR DAFFI VORMICELLI zkoušky vloh. Z hlasitosti získala dvojku, z ostatních disciplín má samé čtyřky. Janě Schubertové, její majitelce a vůdkyni, gratuluji a děkuji za vše, co pro ni dělá. Ať se jim i nadále daří!

17.05.2013  prožila ESTIMABLE DEMI VORMICELLI 9. týden, absolvovala v něm 1. vakcinaci a má za sebou tetování. "Chodí" se mnou do práce - v zájmu rychlého přesunu se nese v malém boxu. V práci se setkává se spoustou lidí, nikoho a ničeho se nebojí, vše neznámé s velikým zájmem prozkoumává. Je velice temperamentní a tak získala přezdívku Teufel.

   

10.05.2013  je Demi 8 týdnů. Uprostřed 8. týdne Artemis přestala kojit a já pomalu začnu nahrazovat granulky startovací granulkami pro juniory. Demi má za sebou další odčervení, další pobyt na chalupě a další jízdy autem, které snáší dobře. Jejímu rozvoji se věnuje především Dassi a Artemis s babičkou Chňapinkou pochrupují a jen občas zvednou hlavu nebo přijdou, aby zkontrolovaly, zda je vše v pořádku.

    
   
    

Chůva Dassinka

 

04.05.2013  jsme měli milou návštěvu, z Německa přijela paní Thies, Ciara Cassi Vormicelli a její dcera Anne vom Goitzsche Blick.

     

03.05.2013  završila Demi 7. týden života, v němž se konečně podívala ven a poprvé okusila, jaké je běhání v trávě. Přestože byla tráva trochu mokrá, na jejím nadšení to nic neubralo. Poprvé také jela autem, poprvé byla v soukromém přepravním boxu a poprvé byla na chalupě. Je to zvídavé šikovné štěňátko, které se chtělo také poprvé vykoupat v potoce, ale na to si bude muset ještě nějaký čas počkat.

   
   

První polovinu 7. týdne prožívá Demi stále jen doma, venku je deštivo a chladno.

   
 

26.04.2013  je Demi 6 týdnů. Je to hodně živé temperamentní štěňátko, takže Dassinka má plné tlapky práce a začala jí docela vydatně pomáhat i maminka Artemis. Po přibližně jedné hodině divokých her všechny 3 odpadnou, aby v nejméně 2 až 3 hodinovém spánku načerpaly síly na další dovádění. Babička Chňapinka se do akcí zapojuje málo, ale přibíhá vždy, když Demi potřebuje pomoc.

   
      
      

19.04.2013  uběhl 5. týden života malé Demi. Jako jedináček to má trošku složitější. Bohatá výchovná potence maminky Artemis je soustředěna jen a jen na ni. Předchozí čtyřčlenný vrh (vrh C) měla Artemis ve 2,5 letech, zatímco nyní je jí 7 let a asi už nemá takovou trpělivost jako v mládí. Při výchově jejího prvního vrhu jsem nikdy neviděla žádný tvrdší zásah vůči štěňátkům, malá Demi zažila takové zásahy už dva, vždy za to, že si jen přičichla k maminčině dobrůtce. Její hlasitý nářek katapultoval z pelíšků Chňapinku i Dassinku a obě jí okamžitě přiběhly na pomoc a utěšovaly ji.

Demi už pěkně běhá, hraje si, vrčí, jí startovací granulky RC, maso krůtí, kuřecí, hovězí, telecí, kuřecí srdíčka a játra s mrkvičkou, občas si dá sunar s krupicí

a žloutkem a samozřejmě maminčino mlíčko.

   
     
     

12.04.2013  jsou malé Demi 4 týdny. Proběhlo 2. odčervení, stříhání drápků, pár vycházek mimo ohrádku, začínají vyrůstat zoubky a v běhu je přikrmování, v němž Demi preferuje silný masový vývar s instantní krupicovou kaší a kousíčky masa před sladkou mléčnou stravou. Dnes Artemis konečně dovolila Dassince přiblížit se k Demi a hrát si s ní. A dnes také přišel první slunečný teplý den, takže se Demi může těšit, že se brzy podívá i ven.

   
 

05.04.2013  ESTIMABLE DEMI VORMICELLI prožila 3. týden. Hlavní náplní jejího života je stále ještě sání mlíčka. Zatím jsem ji nezačala přikrmovat, ale myslím, že ryze mléčné období už končí. Její pohybová aktivita není zatím na takové úrovni, že by snad dokonce někam utekla, ale i to se polehoučku začíná měnit a každý den zaznamenvám malinký posun. Vyfasovala další hračky, které po krátkém očichávání a ožižlávání slouží především jako podložka pro pohodlné spaní, které přece jen nad ostatními aktivitami výrazně dominuje. Artemis je vzorná, starostlivá a velmi ostražitá maminka. Gaia (Chňapinka) ví, že přijde čas, kdy si vnučky užije. Jen Dassi znovu a znovu zkouší, zda by jí Artemis povolila návštěvu u jejího pokladu. Za 2 týdny, jak znám Artemis, se bude i Dassi těšit z malé příbuzné.

   
 

29.03.2013  druhý týden života přinesl malé Demi první pohled na nejbližší okolí a na maminku. Babička Chňapinka a teta Dassi jsou stále mimo její zorný úhel, Artemis jejich kontakt ještě nepovažuje za vhodný. Demi se vypapala k 800 g a její váha v porovnání se

štěňátky z minulého vrhu není vyšší.

   
 

Přišla pošta z Duisburgu s diplomem a připojujeme i diplom český, který přišel o 2 týdny dříve.

 

22.03.2013  je malé ESTIMABLE DEMI VORMICELLI 1 týden. Umí pískat a kňourat, když je nespokojená, což se stává skutečně sporadicky. Umí se plazit a tento pohyb není nikdy bezúčelný, vždy se plazí ke zdroji mléka. Umí sát maminčino mlíčko a sání doprovází typickým pohybem hlavy, mléčným krokem a mlaskáním. Umí zvyšovat svou váhu, během 6 dnů zdvojnásobila svou váhu porodní.

  
 

17.03.2013  na schůzi ZČ pobočky KCHJ mi bylo uděleno čestné uznání za chovatelskou činnost. Někdo v klubu si asi všimnul, že mezi bohatě otitulovanými členkami mé smečky figuruji jako "ošklivá kachna" (káčátko v mém případě přece jen už dávno není vhodné) bez jediného ocenění. A tak to tedy přišlo! Potěšilo mě to.

Zatímco Artemis něžně pečuje o Demi, dopřáli jsme Chňapince a Dassi výlet do zasněženého lesa kolem Přebuzi, zkontrolovali jsme chalupu, která se tuto zimu podrobila zateplení a zvelebení, a zjistili jsme, že řemeslníci s pracemi konečně finišují, takže to vypadá, že jestli letos přijde jaro, bude je smečka trávit v horském prostředí Přebuzi.

 
     

Ještě před narozením Demi dostala DASSI VORMICELLI z ČMKU certifikát Český šampion. Má také splněné podmínky, potvrzené hlavní poradkyní , k udělení titulu šampion WUT

a každým dnem by z německého Duisburgu měl certifikát přijít.

15.03.2013  hodinu a půl po půlnoci porodila ARTEMIS VORMICELLI první štěňátko vrhu "E", fenku s porodní váhou 240g, která dostala jméno ESTIMABLE DEMI. Ve 3 hodiny ráno přišla na svět druhá fenečka, která vážila 132g a po narození nejevila známky života. Má půlhodinová snaha o oživení štěňátka byla bohužel marná. Dostala jméno EURYDIKÉ. Bylo těžké prožívat současně radost i žal, setkat se se zázrakem zrození a současně přijmout smrt. Pokouším se vše akceptovat stejně jako Artemis, která se teď pečlivě stará o malou Demi.

    
     
 

Porod bedlivě sledovala babička Chňapinka - Gaia, zatímco Dassi stále řešila a dosud řeší, jak se co nejblíže dostat k její nové příbuzné nebo na ni alespoň vidět.

 

Bříško Artemis na začátku března dává tušit, že vrh pravděpodobně nebude přílš početný.

 

Nastala druhá polovina února a ARTEMIS VORMICELLI ....se začíná zakulacovat bříško. Má teď přezdívku Pupíček. Stále shání něco k snědku.

   

13.01.2013  oslavila ARTEMIS VORMICELLI sedmé narozeniny. Už 7 let se těším z její mimořádné osobnosti, která nese stopy jejího skvělého otce Dalamánka Valentinka a maminky Chňapinky Valentinka.

 

09.01.2013  byla ARTEMIS VORMICELLI nakryta psem LONELY LITTLE LORD KALOKAGATHIA FAI, který je také otcem jejího prvního vrhu (vrh "C"). Potomkům předává především výborný pohyb a milou povahu.

DAFFI VORMICELLI se předvedla, stejně jeko loni, na první výstavě roku 2013 pořádané v České republice, která se konala v Brně. Získala CAC a stala se šampionem České republiky. Další milou novinkou je, že se tato fenka umístila v pracovním poháru KCHJ v kategorii trpasličích drsnosrstých jezevčíků na 4. místě. Schubertům gratuluji, raduji se s nimi a přeji splnění všech plánů, které před sebou mají.