ADVENTNÍ VZPOMÍNÁNÍ NA ROK 2007 

 

 

  Adventní čas s očekáváním zimního slunovratu a oslavy Vánoc prožívám podruhé v životě. Doma voní oříšky, čokoláda, skořice, vanilka, jehličí. Plápolají ohníčky svíček a svícny září na oknech. Ve vázách jsou větvičky smrku, jedlovce s malými šiškami, borovice i jedle a zdobí je cesmína. Na lustru visí tajemné jmelí. Je to období krátkých dnů, takže dlouhé vycházky jsou omezeny jen na dny volné a v těch pracovních jdu s maminkou stále na vodítku takový nezajímavý asi hodinový okruh. Já, Artemis, udávám svižné tempo, maminka Chňapinka se loudá vzadu a uprostřed balancuje panička. Snáší naši antagonistickou navigaci, při které nabývá tvaru písmene " T ", celkem dobře.

     Dlouhé mrazivé večery mají veliké kouzlo. Povaluji se s maminkou v teplíčku střídavě na různých pohodlných místech. Ta si vybíráme podle toho, kde se zrovna vyskytuje panička. Jakmile si sedne, letím na její klín, aby se jí lépe odpočívalo! Mám teď spoustu volného času a tak vzpomínám na všechny události roku 2007, který se pomalu chýlí ke konci. Byl to dobrý rok. Hned na jeho začátku jsem oslavila 1. narozeniny, 7. 2. jsem na louce narazila na první rozkvetlý podběl a 9. 3. jsem objevila prvního čmeláka. V březnu byly spuštěny naše webové stránky. Maminka Chňapinka na jaře obdržela titul Šampión Rakouska, na spádové schůzi Klubu chovatelů jezevčíků převzala diplom za 3. místo v Pracovním poháru jezevčíků 2005, na Speciální výstavě jezevčíků v Drážďanech vybojovala BIS ( Best in Show ), v květnu jí k jejím 4. narozeninám přišel z Belgie certifikát Interšampióna krásy, pak titul Šampión Německa VDH, v září získala tituly Slovenský grand šampión a WUT ( Welt Union Teckel ) šampión.

     Maminka je prostě úúúúžásnááá. Ale i já jsem taková. V únoru jsem splnila podmínky k udělení titul Český junioršampión, potom jsem absolvovala jarní svod, účastnila jsem se několika výstav v Čechách, na Slovensku a  v Německu. V květnu jsem jsem získala poprvé BOB (  Best of Breed ), v červnu jsem na Národní výstavě v Drážďanech vybojovala BOB, pak BOG ( Best of Group ) a nakonec i BIS - Junior a BIS. V létě byla celá naše smečka ve výcvikovém táboře v Chocomyšli. Tam to bylo bezvadné, maminka se rekreovala a já jsem cvičila na zkoušky. Každý den byl naplněn pilnou prací a i ve chvílích volna bylo vidět, jak jednotliví vůdci se svými pejsky pilují nejrůznější disciplíny ke zkouškám. V noci pak byl spánek zvlášť hluboký. Ráno se vyráželo podle harmonogramů za výcvikem. Díky tomu, že jsem nepřijela do tábora nepřipravená, jsem vykonala 2 zkoušky - zkoušky vloh a barvářskou zkoušku - obě v 1. ceně. Radost z mých pracovních úspěchů byla veliká. Po vykonání zkoušek se rychle přiblížil  konec tábora a s ním i smutek, že se budeme muset na rok vzdát té dobré party.

Krátce po vykonání zkoušek jsem absolvovala bonitaci a splnila jsem tak podmínky k uchovnění. V září jsem dostala titul Slovenský šampión krásy mladých a WUT - Jugend - Champion a absolvovala jsem několik dalších výstav u nás, v Německu a v Rakousku, kde jsem úspěšně reprezentovala naše malé drsňáky.

     Mezi výstavami a pracovními povinnostmi žiji s maminkou celkem dobrý psí život. Panička se docela slušně stará o naše blaho, jsou tam ještě nějaké rezervy, a vím, že vytrvalým pozvolným působením je lze zúžit na minimum. Chce to čas. První letošní sněhové vločky poletovaly už ve druhé polovině října. Doufám, že letošní zima brzy skončí, abych si mohla s maminkou a snad i s plánovanými sourozenci užívat na louce sluníčka. 

     Rok 2007 se nám vydařil.